Korvaako tekoäly järjen tulevaisuudessa?

18.06.2018

Jos mietin hetken tulevaisuutta ja tekoälyn kehittymistä, olen varma että oman elämäni elinaikana tulen näkemään sen, kuinka tekoäly ja koneoppiminen leviää arkipäivän asioihin vieläkin voimakkaammin, netflixin suositukset ovat tälläkin hetkellä kuitenkin arkipäivää jo monelle ihmiselle. Ihanaa, kun ei itse tarvitse ajatella! Vai, hetkinen, onko sittenkään? Me emme tiedä mitä automaattiset suositukset tekevät aivojen rakenteille. Kukaan ei ole tutkinut tätä, tai jos on, lähetä minulle viestillä tietoa tai soita. Entä jos kaiken itseään miellyttävän tiedon saakin ulkopuolelta, tietokoneen suosittelemana? Altistaako se hyville asioille? Entä jos tietokoneen suosittelu onkin täyttä paskaa? Syö paskaa, miljoona kärpästä ei voi olla väärässä!

Tämä suositteluesimerkki oli vain yksi pieni murto-osa siitä mitä tekoäly voi olla. Tekoäly voi kuitenkin olla hyödyllinen jos sitä osataan soveltaa hyödyllisiin käyttökohteisiin. Ongelma tässäkin taitaa syvimmillään olla inhimillinen tekijä, se joka tekälyä luo. Sanotaan ettei Jumala tee virheitä, mutta yritä piirtää täydellinen ympyrä vapaalla kädellä. Tekoälyä kehittävät asiantuntijat sanovat ettei tietokone voi koskaan tulla älykkäämmäksi kuin ihminen. Mielestäni tätä olisi syytä pohtia syvällisemmin. Jos ihminen nielee suoratoistopalvelujen ja hakukoneiden algoritmit purematta, se kertoo jo sen että ihminen elää tekoälyn alaisena, tyhmempänä. Antaa vallan toiselle, tekoälylle. Ehkä tämä ajatus on turhan syvällinen mutta jos perustat mieltymyksesi ulkopuolelta tuleviin ehdotuksiin, saako se unohtamaan sisäpuolella olevan tiedon? 

Liisa katsoi tämän ohjelman ja liisa katsoi myös tämän toisen elokuvan, saatat ehkä pitää siitä elokuvasta. Okei, on mahdollista että oikeassa elämässä Liisa on sinun ystävä ja Liisan suositus painaa koska Liisa on samankaltainen kuin sinä, mutta Liisa ei kuitenkaan ole sinä joten millaisen painoarvon laittaisit Liisan suositukselle, varsinkin jos Liisa perustuu monimutkaiselle algoritmille joka perustuu menneelle tiedolle? Tästä päästään myös kätevästi siihen, että usein keinoäly on hyödyllistä. Liisan suositus voi kuitenkin tosielämässä olla hetkeen kiinnittyvä kokemuspohjainen tiedontuottaminen, eli käytännössä Liisa voi antaa huonoja suosituksia jos vaikka Liisa on nälkäinen tai väsynyt, ei syytetä Liisaa inhimillisyydestä. Tekoäly ei tee näitä virheitä. Tekoälylle on hienoja sovellutuksia lääketieteen puolella jossa se tulkitsee kuvien perusteella syövän kehittymistä, jolloin aikaisen havitsemisen vuoksi voidaan ennaltaehkäistä sairauteen menehtymistä, tekoäly pystyy päättelemään syöpää paremmin kuin patologi. Manipuloida siis mahdollisuuksia. Tekoäly ei tietenkään pakota ihmistä menemään kuvantamiseen, joten vain silloin kun ihminen on yhteistyössä tekoälyn kanssa, on siitä hyötyä. Syöpä voidaan siis havaita aikaisemmin, jos ihminen vain muistaa mennä seulontoihin. 

Summa summarum, mitä voimme oppia tekoälystä? Voimme oppia että on mahdollisuukisia prosessoida tietoa tiiviiseen pakettiin, luoda informaatiota, jolla voidaan jälleen vapauttaa aivokapasiteettia uusiin asioihin mutta mikäli kapasiteettia ei valjasteta hyödylliseen, on odotettavissa ainoastaan kapasiteetin pienentyminen, ei laajentuminen. Ehkä tulevaisuudessa tieto on sitä että se osataan tuoda sinulle oikeassa paketissa, tekoälyn avulla. Tavallaan se on jo nyt sitä, löydät tiedon aina googlesta, kato sieltä. Mutta taito on siinä, että osaat hakea tietoa. Kuten muistin käytössä, taito on siinä että osaat hakea tietoa muistista. Erilaiset hakusanat voidaan myös ehdottaa, silti sinulle ei voida ehdottaa aloittaa hakemaan sitä...


Rakkaudella,

Riikka