Tee kun vielä voit...

06.10.2018

Tiesitkö että internetin käyttö jättää jälkeensä jäätävän suuren hiilijalanjäljen? Lisäksi älylaitteiden valmistamisen hiilijalanjälki on älytön. Tulisiko mieleen että sun oma instagram tili aiheuttaa vastaavaa ilmastokuormaa kun lentomatkustaminen? Kuulostaa aika päräyttävältä ja jopa pelottavalta. Lisäksi ironista että kirjoitan tätä tänne, serverille, jonka ylläpitäminen kuluttaa energiaa. Internetin käyttö on siis just nyt se juttu mitä vielä ehdit tehdä, ennen kun sitä tullaan rajoittamaan. Ellei ihmiskunta pelastu ja keksi vaihtoehtoisia ja uusiutuvia energiamuotoja ja lopetamme hiilidioksiidin ylenpaattisen tuuppaamisen ilmakehään tahdilla, jolla maapallo ei sitä ehdi kierrättämään. Internetin käyttö on siis ensimmäinen tee vielä kun voit!

Kahvi. Kahvin ihana tuoksu aamulla, jonka viettelevään kutsuun herääminen aiheuttaa synapsien karkelot. Kavipensas on yksi monista kasveista, joka ei myöskään pidä ilmastonmuutoksesta ja osaltaan nyt jo Arabica-kahvin pavut alkaa olla lähes sukupuuton partaalla. Eräiden lähteiden mukaan on ennustettu että kahvipensaita ei ole vuoteen 2080 mennessä enää olemassa. Se siitä, juo sitä siis nyt nautinnolla ja arvosta sen makua koska pian sitä ei ole ja se muuttuu urbaaniksi legendaksi mustasta kullasta. Ai niin ja hei, kaakaopapu on siinä samassa junassa joka on lähtenyt jo asemalta!

Autolla ajaminen. Voit unohtaa pian polkimet ja ratin, vaihteet ja ajotuntuman. Itseään ajavat autot tulevat pian. Liikenneonnettomuudet voidaan lähes eliminoida, jos autot alkavat ajamaan itse. Tekoäly ottaa siis vallan ja ohjastaa autosi perille turvallisesti, tylsästi ja varmasti. Ihan lähitulevaisuudessa. Koneäly, oppiminen ja näkeminen alkaa olla niin kehittynyttä että pian torven toitotus ja ruuhkat saattavat olla menneisyyden muistoja. Toisaalta, mikäpä ettei, ihmisiä kuolee liikenneonnettomuuksissa vuosittain noin 250 henkilöä puhumattakaan vakavasti liikenteessä itsensä loukanneista. Autot tulee siis muuttumaan automatisoiduiksi liikennevälineiksi jotka ajavat turvallisesti tekoälyn avulla paikasta A paikkaan B. Aja siis ja hurjastele, vielä kun voit!

Viimeisenä ajattelin mainita abstraktimman ajatuksen, makumieltymykset ja päätöksen tekeminen. Avaan siis hieman ajatustani, tulevaisuudessa tulee erilaiset tekoälyn logaritmit mahdollisesti syrjäyttämään "oman maun" niin hyvässä että pahassa. Tekoälyn logaritmit osaa ennustaa sinulle ideoita mistä saatat pitää, perustuen aikasempaan käyttäytymiseen. Tätä tapahtuu jo nyt, esimerkiksi Pinterestin ehdotukset perustuvat sinun aikaisempiin kiinnityksiin jolloin voit löytää lisää sinua kiinnostavaa sisältöä sovelluksessa, kätevää eikö! No entäs kun tekoäly ja koneoppiminen harvoin pystyy sisällyttämään intuitiota tai muuta tunnetta, jotka vaikuttavat päätöksen tekemiseen, jos logaritmin laskutoimitukset onkin roskaa ja se generoi "vääriä" ehdotuksia? Entäs jos tulevaisuudessa päätöksenteossa on mukana tekoäly? Millaisia päätöksiä teet tulevaisuudessa? Onko tulevaisuudessa mieltymykset vain menneestä kumpuavaa ehdotusta vai pidätkö kiinni omista makumieltymyksistäsi? Voiko omaa makua opettaa koneelle? Pystyykö tekoäly tarjoamaan sellaista tietoa ulottuvillesi josta on hyötyä päätöksen tekemisessä? Tietokone osaa kuitenkin laskea todella pitkiä ja monimutkaisia todennäköisyyksiä silmänräpäyksessä, joten ehkä tulevaisuudessa se voi sinulle ehdottaa erillaisia lähestymistapoja erillaisiin ongelmiin ja tarjota vaihtoehtoja joiden lopputulokset on laskelmoitu todennäköisyyslaskennan avulla? Kuulostaa utopistiselta, pelottavalta ja jopa sellaiselta, että jättäisin katsomatta tietokoneen ehdotuksen ja menisin universumin virrassa mukana ja antaisin sen kuljettaa minut sinne missä minun kuuluu olla. En halua muuttua laskelmoivaksi, kylmäksi ja etääntyä todellisuudesta koska luon elämääni todennäköisyyksien ja logaritmien avulla. Tee siis niitä asioita nyt missä tarvitsee intuitiota ja erehdy, sillä tulevaisuudessa erehtyminen ja omien makumieltymyksien tunteminen voi olla kadonnut.

Tapahtui tulevaisuudessa ihan mitä vaan, on ainostaa varmaa että muutoksia tapahtuu. Ihmiset eivät voi jatkaa menoaan samalla tavalla, tai muuten tulee hiki tai joukkosukupuutto tai molemmat. Uusiutuva energiantuotto on keksittävä ja ruuantuotantoon on tultava muutoksia ja yleiseen välinpitämättömyyden aika on tultava tiensä päähän. Kenties tee vielä kun voit onkin itsekeskeisimpiä ajatuksia mitä on olemassa? Eihän meidän sitä tarvitse ajatella, koska kuolemme kuitenkin ennen sitä! Sitäpaitsi ei se planeetta kusessa ole, vaan me ihmiset kusessa olemme! Maapallo pärjää taatusti ilman ihmisiä, moni ihminen vaan ei ymmärrä että ihminen ei vaan pärjää ilman maapalloa... 

Rakkaudella,

Riikka